Home / Blog / Elektrische rolstoelmobiliteit / 4 manieren om toegang te krijgen tot de zitfuncties op een elektrische rolstoel

4 manieren om toegang te krijgen tot de zitfuncties op een elektrische rolstoel

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Elektrische zitfuncties zoals een lift-/kantelmodule, een elektrisch verstelbare rugleuning of beensteun vergroten de zelfstandigheid en verbeteren de positioneringsmogelijkheden van gebruikers. Bovendien kunnen ze zelf hun zitpositie en de drukverdeling wisselen. Geweldige mogelijkheden, maar er is één belangrijke randvoorwaarde: als de rolstoelgebruiker niet snel, eenvoudig en zelfstandig die functies kan bedienen, is de kans groot dat hij/zij ze niet vaak zal gebruiken. Gelukkig kunnen de verstellingen op verschillende manieren bediend worden waardoor voor elke gebruiker een oplossing te vinden is.

1. Via de modeknop op de joystick

Standaard kan de bediening van de elektrische zitfuncties via een joystick plaatsvinden. Met de joystick scrol je door het menu, selecteer je de gewenste functie en pas je de zitpositie aan. Dit proces in meerdere stappen kan lastig zijn voor cliënten met een beperking en van de fijne motoriek en/of cognitieve vaardigheden. Bovendien vinden sommige gebruikers het scrollen door het menu niet snel genoeg gaan.

2. Toewijsbare knoppen

Met de toewijsbare-knoppen-technologie kan de functie van knoppen/schakelaars op de bedieningskast worden veranderd. Daarmee is het mogelijk sneltoetsen voor veelgebruikte functies te maken. Zo kan de knop voor het verhogen van de snelheid bijvoorbeeld worden geprogrammeerd voor het achterover kantelen. Ook kan er een tweede functie toegewezen worden aan een knop door deze langer in te drukken. De tijdsduur dat een knop moet worden ingedrukt om over te schakelen naar de tweede functie is ook programmeerbaar. Toewijsbare knoppen bieden snelle en directe toegang tot zitfuncties zonder extra randbedieningen toe te voegen. Deze functionaliteit zit standaard op alle elektrische rolstoelen van Sunrise Medical die voorzien zijn van R-Net. Via de programmeer software is dit gemakkelijk te programmeren.

3. Schakelaars

Toewijsbare knoppen op de joystick zijn niet voor iedereen de beste oplossing. Het is daarom ook mogelijk om losse schakelaars te monteren waarmee de zitfuncties bediend kunnen worden. De joystickaansluitingen voor deze schakelaars kunnen naar wens geprogrammeerd worden, zodat specifieke functies kunnen worden toegewezen. Er is keuze uit vele soorten mechanische en elektronische schakelaars. Daarnaast zijn de knoppen via het innovatieve Link-it systeem op nagenoeg elke positie te plaatsen voor optimale funcionaliteit.

4. Ctrl+5 Switch Box

Voor sommige mensen werkt een afzonderlijke knoppenkast het prettigst. Daarom hebben wij de Ctrl+5 Switch Box geïntroduceerd: een kastje met 10 toewijsbare knoppen waaraan allerlei functies kunnen worden toegewezen: zitfuncties maar ook modes, profielen, snelheden, bediening van lichten en claxon of infrarood code’s. Voordeel van de Ctrl+5 Switch Box is dat deze naar wens kan worden gemonteerd op de armlegger, op de zitrail of als begeleidersbediening op de rugleuning . De Ctrl+5 Switch Box beschikt ook over een USB-poort: ideaal voor het opladen van een telefoon, tablet of andere apparaten.

De Ctrl+5 SwitchBox is beschikbaar in twee varianten: met drukknoppen of met tuimelschakelaars
De Ctrl+5 SwitchBox is beschikbaar in twee varianten: met drukknoppen (links) of met tuimelschakelaars (rechts).

De hierboven genoemde oplossingen zijn terug te vinden op diverse elektrische rolstoelen. Kijk voor meer informatie over onze elektrische rolstoelen van Quickie en Zippie op de productpagina's.

Welke oplossing ook gekozen wordt, het belangrijkste is dat het werkt voor de cliënt!

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.