Home / Blog / Handbewogen rolstoelmobiliteit / Actieradius vergroten met een (elektrisch) hulpmiddel

Actieradius vergroten met een (elektrisch) hulpmiddel

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Op fysiek gebied is ‘de assisted human’ enorm in ontwikkeling. De traditionele fiets wordt in rap tempo vervangen voor een elektrisch model. Een skateboard is tegenwoordig gemotoriseerd en ook producten als een Segway, hooverboard of elektrische step zijn normaal.

Door deze ontwikkelingen is de actieradius van de mens de laatste jaren enorm toegenomen, vooral door allerlei hulpmiddelen. Het is dus niet zo gek dat de verplaatsingsbehoefte van de cliënt ook groter is geworden!

Er zijn hiervoor verschillende oplossingen. Welke het beste is, is sterk afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de rolstoelgebruiker.

Een elektrisch hulpmiddel

Een normale fiets kan eenvoudig vervangen worden voor een elektrische fiets, maar bij een rolstoel is deze stap veel ingrijpender. De rolstoelgebruiker zit de hele dag in een handbewogen rolstoel en vervanging voor een elektrisch rolstoel zal de verplaatsingsbehoefte wellicht oplossen, maar dit kan wel hele andere problemen geven. Een handbewogen rolstoel is namelijk klein, licht en wendbaar. Kan vaak overal wel naar binnen en is makkelijk mee te nemen in de auto. Bij een elektrische rolstoel ligt dat vaak anders, wat zeer beperkend kan zijn voor de cliënt.

Soms is het een goede oplossing om een elektrisch hulpmiddel te hebben naast de handbewogen rolstoel, zoals een elektrische rolstoel of een scootmobiel. Wanneer er dan een lange afstand afgelegd moet worden kan er voor het andere hulpmiddel gekozen worden.

De cliënt moet dan wel in staat zijn dit extra hulpmiddel te stallen, zelfstandig een transfer te kunnen maken en de locatie waar het hulpmiddel gebruikt gaat worden moet geschikt zijn voor de scootmobiel of elektrische rolstoel, want de handbewogen rolstoel blijft op dat moment thuis.

Dit kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een meer compacter hulpmiddel die aan een handbewogen rolstoel gekoppeld kan worden.

De aankoppelfiets

Bij de meeste handbewogen rolstoelen is het mogelijk om een handbike aan het frame te koppelen. Met een aankoppelhandbike beweeg je de rolstoel voort door continue fietsbeweging te maken met de armen. De ergonomie en efficiëntie van handbiken is vele mate hoger dan die van hoepelen met de rolstoel, waardoor de actieradius sterk vergroot wordt. Over het algemeen wordt de actieradius van een rolstoelgebruiker met de komst van een aankoppelfiets met een factor 3 vergroot. Het is ook nog mogelijk om voor een hybride aankoppelhandbike te kiezen, waarbij de fietsbeweging ondersteund wordt door een motor, de actieradius zal dan nog verder vergroot worden.

Naast het voordeel van de hogere efficiëntie en de daarbij behorende vergrote actieradius, wordt handbiken over het algemeen ervaren als een leuke en sportieve bezigheid. Op de plek van bestemming aangekomen kan een aankoppelhandbike eenvoudig afgekoppeld en gestald worden en beschikt de cliënt weer over zijn normale rolstoel.

De Quickie Attitude Hybrid geeft extra elektrische ondersteuning tijdens het fietsen.

De elektrische aankoppelbike

Soms is het systeem van een aankoppelfiets/handbike ideaal alleen zijn de fysieke mogelijkheden van de cliënt te beperkt om daadwerkelijk te kunnen handbiken. In dat geval kan er ook gekozen worden voor een elektrische aankoppelbike. Dit is een volledig elektrische ondersteuning die op eenzelfde wijze aangekoppeld kan worden als een aankoppelfiets. Binnen de elektrische aankoppelbikes zijn er grofweg 2 varianten te onderscheiden.

De eerste variant is klein, zeer manoeuvreerbaar, veelzijdig en eenvoudig meeneembaar. Deze variant is geschikt voor zowel binnen als buiten en zie je vooral terug in- en rond de stad. Een museum of dierentuin bezoeken, geen probleem! Hij kan eenvoudig meegenomen worden in een kofferbak, heeft een kleine draaicirkel voor in een winkel en beschikt over genoeg kracht om buiten te rijden. Een voorbeeld hiervan is de Empulse F55 met 8,5” voorwiel.

De tweede variant heeft een groter voorwiel, is in zijn geheel groter wat hem stabieler en comfortabeler maakt tijdens lange afstanden en op offroad terrein. Hij is iets minder eenvoudig meeneembaar en wordt voornamelijk buiten gebruikt. Door de krachtige motor en grote luchtband is hij zeer comfortabel in gebruik. Voorbeelden van deze variant zijn de Empulse F55 met 14” voorwiel en de Quickie Attitude Power.

De Empulse F55 met 8,5

Een elektrische hulpaandrijving

Een laatste mogelijkheid om de actieradius te vergroten is het gebruik van elektrische hulpaandrijving. Een elektrische hulpaandrijving wordt gemonteerd op de gewone handbewogen rolstoel en helpt bij de aandrijving daarvan. Zo is er de Empulse WheelDrive.

De WheelDrive is een set achterwielen met daarin de hulpmotor. Bijzonder aan de WheelDrive is het dubbele hoepelsysteem; de assist hoepel ondersteunt je cliënt, zodat het hoepelen minder kracht kost. De drive hoepel geeft een continue aandrijving zolang de hoepel vastgehouden wordt. Op ieder moment kan er gewisseld worden tussen beide hoepels, zodat de cliënt altijd de juiste ondersteuning heeft. De WheelDrive vervangt de standaard achterwielen zonder iets toe te voegen aan de rolstoel. Er kan dus eenvoudig gewisseld worden tussen de standaard achterwielen en de WheelDrive wielen.

Bij de Empulse WheelDrive zit een hulpmotor in de achterwielen.

Er zijn vele verschillende hulpaandrijvingen op de markt, bovenstaande geeft een overzicht van de mogelijkheden die er zijn om de cliënt te helpen bij zijn of haar verplaatsingsbehoefte. Belangrijk is om in gesprek te gaan met de cliënt en om duidelijk te krijgen wat zijn of haar behoefte precies is en er zo een compleet pakket van eisen en wensen duidelijk wordt.

Yvonne Ammerant

Yvonne Ammerant

Bewegingstechnoloog & Productmanager

Sinds het afronden van haar opleiding Bewegingstechnologie in 2005 is Yvonne werkzaam in de rolstoelbranche en sinds 2011 is ze werkzaam bij Sunrise Medical. Door de jaren heen heeft ze veel praktijk ervaring opgedaan en door het bezoeken van zitsymposia, ESS en ISS heeft ze haar kennisniveau na haar opleiding verder uitgebreid.

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.