Home / Blog / Zitten en positioneren / Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunaccessoires

Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunaccessoires

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

In mijn laatste artikel Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunkussens bespraken we de diverse hoofdsteunkussens die wij aanbieden in het JAY Whitmyer assortiment. We noemden de Plush, de Speciale Plush, de Contour Pad, de Heads UP, de S.O.F.T. 2P en de S.O.F.T. 3P. Dit was het een-na-laatste artikel waarbij we de veel voorkomende onderdelen van JAY Whitmyer de revue lieten passeren.

EHBO: Eerste Hulp Bij Ondersteuning van het hoofd | Deel 4

In dit vierde en laatste artikel zal ik dieper ingaan op een aantal accessoires uit het assortiment van JAY Whitmyer. Deze accessoires komen net iets minder vaak voor waardoor ze niet op ieders netvlies staan. Des te interessanter is het om juist aan deze onderdelen een artikel te wijden.

Dynamische voorhoofdsband

Een van de meest gekozen accessoires van JAY Whitmyer is de dynamische voorhoofdsband. Het bekende zwarte bandje dat ervoor zorgt dat het hoofd rechtop gehouden wordt bij mensen die niet in staat zijn dit (volledig) zelfstandig te doen.

Naast het feit dat het bandje altijd naar achter geklapt kan worden is het een groot voordeel dat het bandje vastzit aan 2 katrolletjes waardoor de draaiing van het hoofd altijd mogelijk blijft. Cliënten kunnen dus altijd om zich heen blijven kijken.

De lengte van de touwtjes zijn eenvoudig aan te passen aan de gebruiker en er is een keus voor neopreen bij het voorhoofd of badstof. De eerste stof is wat stroever en zal minder snel gaan glijden, terwijl de tweede stof juist prettiger is voor mensen die snel transpireren.

De dynamische voorhoofdsband is op alle Jay Whitmyer systemen toe te passen.

Dynamische voorhoofdsband

Strapcap

Een nadeel van de zojuist benoemde voorhoofdsband is dat sommige mensen het esthetisch niet aantrekkelijk vinden. Ook is er wel eens het gevaar dat het bandje naar beneden zakt wat gevaar zou kunnen opleveren.

Voor die situaties is er de strapcap. Eigenlijk hetzelfde principe als de dynamische voorhoofdsband, maar dan in een baseball cap geïntegreerd. Voordeel is dat dit er vriendelijker uitziet en dat het bandje nooit naar beneden kan zakken.

Voor kinderen is er een kleinere maat verkrijgbaar die ook nog eens in diverse kleuren beschikbaar is.

Strapcap

Laterale gezichtsondersteuning

Naast de ondersteuning op het voorhoofd is er ook de laterale gezichtsondersteuning. Deze kunnen cliënten steun geven aan de zijkant van het hoofd, waardoor ongewenste lateroflexie en rotatie tegen kan worden gegaan.

Afhankelijk van de situatie wordt er aan één zijde een lateraal gezichtscomponent geplaatst, maar soms ook aan beide zijden. Tevens kunnen deze steuntjes ook gebruikt worden om frontaal steun te geven. De pads die gebruikt worden zijn van metaal en zijn buigbaar, waardoor een combinatie van laterale en frontale steun kan worden geboden. De pad wordt dan gevormd naar het hoofd.

De laterale gezichtsondersteuning is gemonteerd op een wegzwenkbare beugel die eenvoudig kan worden weggeklapt.

Laterale gezichtsondersteuning

Flex aansluitingsbeugel

De Flex aansluitingsbeugel zorgt voor een dynamische aansluiting. De dynamische beweging van deze beugel helpt om contact te houden met de hoofdsteun tijdens het bewegingspatroon van de nekspieren.

Bij de Flex aansluitingsbeugel worden elastomere ringen gebruikt die zodanig zijn ontworpen dat ze de juiste weerstand tegen kracht leveren, waarbij de hoofdsteun kan terugkeren naar de ingestelde positie.

Flex aansluitingsbeugel

T-stang occipitale bevestiging

De T-stang occipitale bevestiging bestaat uit een gebogen profiel waarop 2 pads gemonteerd kunnen worden. Dit profiel kan op de bovenste kogel van een S.O.F.T.2P of S.O.F.T.3P (zie vorige artikel) geplaatst worden waardoor het hoofd zijdelings perfect gestuurd of ondersteund wordt.

De 2 kogels zijn in breedte instelbaar waardoor de juiste pasvorm altijd is in te stellen. Lateraal geplaatste pads op de T-stang corrigeren of blokkeren laterale flexie of ongewenste rotaties van het hoofd.

T-stang occipitale bevestiging

Universele wegzwenkbare bevestigingsplaat

De universele wegzwenkbare bevestigingsplaat is een basisplaat die elke hoofdsteunhouder wegklapbaar maakt. De bevestigingsplaat is geschikt voor de AXYS, LINX, PRO en ONYX hoofdsteunhouders.

Elke hoofdsteunhouder past met het bijbehorende hoofdsteunhuis zonder problemen op de wegzwenkbare bevestigingsplaat.

Universele wegzwenkbare bevestigingsplaat

Traploze bevestigingsplaat

Deze bevestigingsplaat met sleuven maakt het mogelijk de hoofdsteun in breedte meer instelbaar te maken dan al mogelijk is vanuit de hoofdsteunhouder. Wanneer het gewenst is dat de hoofdsteun uit het midden geplaatst wordt is deze traploze instelling de ideale oplossing. De bevestigingsplaat kan bevestigd worden op een vaste rugleuning, waardoor er een verplaatsing naar links of rechts mogelijk is van 10 cm.

Ideaal wanneer het onmogelijk is voor de cliënt om exact in het midden van de rugleuning te zitten.

Traploze bevestigingsplaat

Universele bevestigingsplaat

De universele bevestigingsplaat is een montageplaat die op de meest gangbare rugleuningen uit de markt te monteren is.

Elk hoofdsteunhuis van de JAY Whitmyer hoofdsteunhouders zijn te monteren op deze bevestigingsplaat. De bevestigingsplaat dient ook als versterking, om zo de krachten over een groter bevestigingsvlak te verdelen.

Universele bevestigingsplaat

PRO Off-set bevestigingssysteem

Het PRO Off-set bevestigingssysteem met gebogen beugel biedt 6.3 cm achterwaartse aanpassing aan de horizontale stang.

Door de horizontale stang om te draaien, is er ook een aanpassing mogelijk met een voorwaartse richting van 6.3 cm.

PRO Off-set bevestigingssysteem

Functionele accessoires voor een goede hoofdpositionering

Zoals je ziet; naast het grote assortiment aan hoofdsteunhouders en diverse hoofdsteunkussens in allerlei soorten en maten zijn er ook genoeg verschillende accessoires beschikbaar.

Ben je na het lezen van bovenstaand verhaal nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie of de producten eens in het echt zien, neem dan contact op met onze area managers. Wij zijn ontzettend enthousiast over de JAY Whitmyer producten en laten jullie graag live of via een webinar zien wat de mogelijkheden zijn!

Blijf ook onze Education in Motion blogartikelen volgen!

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.