Home / Blog / Zitten en positioneren / Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunhouders

Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunhouders

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

In een eerder artikel EHBO: Eerste Hulp Bij Ondersteuning van het hoofd schreef ik over de informatie en documentatie die te vinden is op onze website. Bij het aanmeten van een hoofdsteun is het belangrijk om naast het bestelformulier altijd de brochure te gebruiken. In de JAY Whitmyer brochure staan afbeeldingen, maten, eigenschappen, extra te leveren opties, kortom veel meer informatie dan weergegeven is op het bestelformulier.

EHBO: Eerste Hulp Bij Ondersteuning van het hoofd | Deel 2

Veel vragen die bij ons telefonisch of per mail binnenkomen, met betrekking tot JAY Whitmyer, zijn vanuit de brochure eenvoudig te beantwoorden. We krijgen bijvoorbeeld veel vragen over de verschillende hoofdsteunhouders die wij aanbieden voor JAY Whitmyer.

We hebben het hier over de AXYS, de PRO, de LINX (tegenwoordig ook de LINX2) en de COBRA. Hieronder zal dieper ingegaan worden op deze hoofdsteunhouders, zodat er een duidelijk beeld ontstaat over de eigenschappen van elk type.

De AXYS hoofdsteunhouder

De AXYS is de meest gebruikte hoofdsteunhouder in ons assortiment. Dat komt doordat de AXYS er eenvoudig uitziet en goed instelbaar is in alle richtingen.

De AXYS bestaat uit een verticaal en een horizontaal profiel. Het verticale profiel is de verbinding tussen het hoofdsteunhuis en het horizontale profiel. Met het verticale profiel is de hoogte te bepalen van de hoofdsteun. Het horizontale profiel is in diepte instelbaar en zorgt ervoor dat de hoofdsteun dichterbij of juist verder van het hoofd af gepositioneerd kan worden.

De AXYS bestaat dus uit vierkante profielen en is draaibaar op een kogel. Daarmee kan de hoek van de hoofsteun goed worden bepaald vanuit de hoofdsteunhouder. Ook is het mogelijk de hoofdsteun uit het midden te plaatsen door de kogel. Dat geeft de mogelijkheid aan mensen die het hoofd niet in het midden van de rugleuning hebben toch de juiste ondersteuning aan het hoofd te bieden.

Omdat de AXYS een compacte, uitgebreid instelbare hoofdsteunhouder is, is hij voor veel cliënten (ook kinderen) zeer geschikt!

AXYS hoofdsteunhouder

De PRO hoofdsteunhouder

Wanneer de cliënt grote krachten levert op de hoofdsteun, bijvoorbeeld door hoge spierspanning of spasmen kan het zijn dat er hoofdsteunhouder extreem belast wordt. Op dat moment is het belangrijk te kiezen voor een hoofdsteunhouder die daarvoor gemaakt is.

De perfecte oplossing in dit segment is de PRO hoofdsteunhouder. Deze houder kan de meeste kracht opvangen door het dikke profiel dat gekozen is. Net zoals de AXYS bestaat de PRO ook uit een verticaal (hoogte instelling) en een horizontaal (diepte instelling) profiel.

In tegenstelling tot de AXYS is de PRO niet draaibaar vanuit de kogel, maar door het ronde profiel dat in het hoofdsteunhuis steekt. De verstelbare ring om het verticale profiel zorgt dat men de hoofdsteun altijd op de zelfde plek en in dezelfde hoek terugplaatst.

PRO hoofdsteunhouder

De LYNX(2) hoofdsteunhouder

Wanneer je zoekt naar een sterke hoofdsteunhouder die geen uitstekende delen heeft is wellicht de LYNX de beste oplossing. In tegenstelling tot de AXYS en de PRO kan deze houder in diepte worden ingesteld door schakels.

De LYNX2 heeft ten opzichte van de LYNX een extra schakel en is daarmee nog beter instelbaar en kan nog verder naar voren komen, heel handig bij cliënten die niet helemaal naar achter kunnen komen met het hoofd.

De LYNX is sterk en heeft net als de PRO een ronde buis, daarmee is hij draaibaar en dus in hoek verstelbaar. Ook hier wordt een ring meegeleverd om altijd terug te kunnen gaan naar de ingestelde stand. De LYNX is mooi afgerond, sterk en goed in hoek en diepte instelbaar!

De LYNX(2) hoofdsteunhouder

De COBRA XTRA Flip Back hoofdsteunhouder

De vierde en laatste hoofdsteunhouder in ons assortiment is de COBRA XTRA Flip Back. De COBRA heeft net als de LINX geen uitstekende delen. Dat maakt dat de COBRA XTRA Flip Back en de LINX ideaal zijn wanneer men bijvoorbeeld een tilband vanaf de achterkant bij de cliënt wil aanbrengen.

De COBRA XTRA Flip Back is de enige in ons assortiment die vanuit de hoofdsteunhouder een wegklapsysteem in zich heeft. Deze wegklapbaarheid is eenvoudig te bedienen door het indrukken van de release knop. Natuurlijk kunnen al onze houders wegklapbaar worden gemaakt door gebruik te maken van ons wegklapsysteem.

Het voordeel van de COBRA XTRA Flip Back is dat hij op een hoger punt naar achter wegklapbaar is en dit is vooral nuttig wanneer de rolstoel een vaste stabilisatiestang heeft. De hoofdsteun blijft dan naar achter wegklapbaar boven de dwarsstang en hoeft dus niet altijd uitgenomen te worden. Uiteraard is ook de COBRA XTRA Flip Back in hoogte, hoek en diepte instelbaar waardoor ook deze houder ervoor zorgt dat de cliënt optimale steun van het hoofd krijgt.

COBRA XTRA Flip Back hoofdsteunhouder

Bijna altijd een oplossing!

Samengevat hebben we dus 4 hoofdsteunhouders in ons assortiment. Elke hoofdsteunhouder is eenvoudig in hoogte, hoek en diepte in te stellen. Voor de exacte maten en instelbaarheid in hoogte en diepte verwijs ik je naar onze JAY Whitmyer brochure. De houders verschillen vooral in functionaliteit als het gaat om kracht, wegklapbaarheid, vorm en eenvoud. Waar de AXYS de oplossing kan zijn in bijna elke situatie, zal de LINX minder in de weg zitten bij het aanbrengen van een tilband. De PRO kan meer krachten opvangen en de COBRA is eenvoudig en snel wegklapbaar.

Kortgezegd; voor elke cliënt bieden de hoofdsteunhouders van JAY Whitmyer een oplossing!

Ben je na het lezen van bovenstaand verhaal nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie of de producten eens in het echt zien, neem dan contact op met onze area managers. Wij zijn ontzettend enthousiast over de JAY Whitmyer producten en laten jullie graag live of via een webinar zien wat de mogelijkheden zijn!

Blijf ook onze Education in Motion blogartikelen volgen. In mijn volgende artikel zal ik ingaan op de diverse hoofdsteunen zelf. Wanneer kies je nu voor een hoofdsteun uit 1 deel en wanneer juist uit 2 of zelfs 3 delen. Dit en meer informatie over de JAY Whitmyer producten zullen in een volgend blogartikel voorbij komen.

Erik Tobé

Erik Tobé

Bewegingstechnoloog & Industrieel Product Ontwerper

Erik werkt inmiddels 17 jaar met rolstoelen, waarvan 13 jaar bij Sunrise Medical en heeft veel praktische ervaring met het aanmeten van alle soorten hulpmiddelen. Erik wordt vaak ingeschakeld bij complexe zitproblemen.

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.