Home / Blog / Zitten en positioneren / Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunkussens

Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunkussens

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Inmiddels is dit het 3e artikel over de JAY Whitmyer hoofdsteunen. Eerder schreef ik over de documentatie van de JAY Whitmyer hoofdsteunen in het artikel EHBO: Eerste Hulp Bij Ondersteuning van het hoofd. In het laatste artikel Functies van de verschillende Whitmyer hoofdsteunhouders volgden de diverse beschikbare hoofdsteunhouders de AXYS, de PRO, de LINX (tegenwoordig ook de LINX2) en de COBRA.

EHBO: Eerste Hulp Bij Ondersteuning van het hoofd | Deel 3

De 4 hoofdsteunhouders kenmerken zich door de verschillende eigenschappen. Dat maakt dat we voor bijna elke cliënt wel een geschikte hoofdsteunhouder in ons assortiment hebben. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de uiteindelijke hoofdondersteuning. Het Whitmyer assortiment is gelukkig groot, zodat we ook hier wel kunnen zeggen dat er voor vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd, een geschikte hoofdondersteuning is samen te stellen.

Om wat meer wegwijs te worden in het grote assortiment aan hoofdsteunen (de daadwerkelijke hoofdsteunkussens) gaat dit artikel je goed op weg helpen! Bij de JAY Whitmyer hoofdsteunen onderscheiden wij de Plush, Speciale Plush, Contour Pad, Heads UP, S.O.F.T. 2P en de S.O.F.T. 3P (voor kinderen en volwassenen).

Plush

De Plush hoofdsteunen bestaan uit slechts één hoofdsteun pad. In tegenstelling tot reguliere hoofdsteunen hebben de Plush hoofdsteunen meer instel- en uitbreidingsmogelijkheden.

Bij de Plush hoofdsteunen wordt gebruik gemaakt van dubbele foam lagen op een gebogen metalen paneel. De unieke komvorm biedt steun, comfort en veiligheid aan de achterzijde van het hoofd.

Deze basis hoofdsteun is ideaal voor bijvoorbeeld een rolstoel met kantelmogelijkheden. Bovendien kan er extra ondersteuning of correctie geboden worden aan de voor- of zijkant door de extra ondersteuningselementen. De grotere pads geven extra veiligheid voor cliënten met gedragsproblemen en maken het de cliënt gemakkelijker om altijd terug te komen met het hoofd in het midden van de hoofdsteun.

Plush hoofdsteun

Speciale Plush

Voorheen konden extra grote hoofdsteunen slechts als maatproducten worden besteld. Tegenwoordig liggen de extra grote hoofdsteunen op voorraad klaar voor verzending! Tevens zijn er nu verschillende maten hoofdsteunen beschikbaar met een dubbele montage voor cliënten die extra veel kracht uitoefenen op de hoofdsteun.

De verstelbare A-Plush heeft twee zijwangen die instelbaar zijn om maximale laterale ondersteuning te geven. Uiteraard zijn ook voor deze hoofdsteunkussens de diverse extra ondersteuningselementen beschikbaar.

Speciale Plush hoofdsteun

Contour Pad

De Contour pads bieden zeer goede positionering dankzij de unieke anatomische vormgeving. De Contour hoofdsteunen bestaan uit één pad en zijn ontwikkeld om het achterhoofd volledig te dragen vanuit de nek. Tevens bieden ze laterale steun en veel comfort aan de nekwervels. De eenvoudige manier van instellen van de bevestigingsring en de mogelijkheid om de laterale delen iets te buigen maakt optimale positionering mogelijk.

De Contour pads zijn beschikbaar in zes verschillende maten en zijn geschikt voor kinderen en volwassenen. Ook bij deze hoofdsteun kan er extra ondersteuning of correctie geboden worden aan de voor- of zijkant met de extra ondersteuningselementen.

Contour Pad hoofdsteun

Heads UP

De Heads UP hoofdsteun is een combinatie van een ergonomisch gevormde neksteun (vergelijkbaar met de hiervoor beschreven Contour Pad) en een borstondersteuning. Deze Heads UP bestaat uit één deel, de neksteun gaat vloeiend over in de borstondersteuning.

De borstondersteuning zorgt ervoor dat cliënten met een extensiepatroon in de romp beter gepositioneerd kunnen worden. De borstondersteuning kan ook goed werken bij cliënten die neigen voorover te vallen.

De borstondersteuning is eenvoudig wegzwenkbaar (voor bijvoorbeeld transfers) en buigbaar, zodat hij goed aansluitend is in te stellen. Er zijn diverse maten van de Heads UP beschikbaar en er is ook een Heads UP beschikbaar die bestaat uit 2 delen. Dit betekent meer instelmogelijkheden en NOG beter aansluiten bij individualiteit!

Heads UP hoofdsteun

S.O.F.T. 2P

De S.O.F.T. 2P hoofdsteunen bestaan uit 2 pads. De onderste pad is een sub-occipitale pad die vooral vanuit de nek het hoofd draagt en centraal houdt. De bovenste pad steunt het hoofd meer proximaal. De onafhankelijke instelbare pads geven meer instelmogelijkheden dan bijvoorbeeld de Contour Pad, die veel op dit systeem lijkt.

Voor de beste resultaten is consequente positionering van de cliënt in de zitvoorziening vereist. Door het toevoegen van laterale gezichtspads, schakelaars en ondersteuning aan de voorzijde kan de veelzijdige toepassing van het systeem verder worden uitgebreid.

S.O.F.T. 2P hoofdsteun

S.O.F.T. 3P

Voor de meest complexe problemen met hoofdpositionering is er het S.O.F.T 3P hoofdsteunsysteem. Bij deze gepatenteerde hoofdsteun met drie pads worden twee in breedte instelbare en draaibare sub-occipitale pads gecombineerd met een verstelbaar occipitaal pad voor onafhankelijke voorwaartse/achterwaartse beweging.

De suboccipitale pads zijn links en rechts individueel te verstellen, waardoor asymmetrische correctie en/of ondersteuning mogelijk is. Deze unieke samenstelling van pads levert ondersteuning aan nekwervels en het achterhoofd voor maximale positionering en optimaal comfort.

Voor de beste resultaten is consequente positionering van de cliënt in de zitvoorziening vereist. De veelzijdigheid van het systeem kan nog verder worden uitgebreid door toevoeging van laterale gezichtspads, schakelaars en/of steuncomponenten aan de voorzijde. Door de grote diversiteit in maatvoeringen is er voor iedereen een passende S.O.F.T. 3P hoofdsteun samen te stellen, ongeacht leeftijd of lichaamsbouw.

S.O.F.T. 3P hoofdsteun

Bijna altijd een oplossing!

Samengevat zijn er dus 6 uitvoeringen van JAY Whitmyer in ons assortiment, waarbij elke uitvoering verkrijgbaar is in vele maatvoeringen. Elke hoofdsteun is in hoogte, hoek en diepte in te stellen. Uiteraard geldt hierbij dat elk type hoofdsteun is te combineren met elk type hoofdsteunhouder. Dit is de kracht van Whitmyer – alles past op alles!

Wanneer je dus weet welke hoofdsteunhouder en ondersteuningsprincipe je kiest, is het slechts een kwestie van de juiste maten kiezen. Tenslotte is het zaak de juiste accessoires te kiezen, denk hierbij bijvoorbeeld aan laterale of frontale ondersteuning.

Kortgezegd; voor elke cliënt bieden de hoofdsteunhouders van JAY Whitmyer een oplossing!

Ben je na het lezen van bovenstaand verhaal nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie of de producten eens in het echt zien, neem dan contact op met onze area managers. Wij zijn ontzettend enthousiast over de JAY Whitmyer producten en laten jullie graag live of via een webinar zien wat de mogelijkheden zijn!

Blijf ook onze Education in Motion artikelen volgen. In mijn volgende artikel zal ik ingaan op de diverse hoofdsteunen accessoires die JAY Whitmyer te bieden heeft.

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.