Home / Blog / Zitten en positioneren / Meethulp voor rolstoelpassingen

Meethulp voor rolstoelpassingen

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Het correct en nauwkeurig opmeten van de cliënt is een essentieel onderdeel bij de levering van zitoplossingen en mobiliteitshulpmiddelen.

In de gids A Clinician Application Guide to Standardized Wheelchair Seating Measures of the Body and Seating Support Surfaces, Revised Edition (Waugh & Crane 2013) worden 36 lineaire lichaamsmaten beschreven. Maar het is onpraktisch en onnodig om deze bij een passing allemaal te gebruiken. De individuele behoeften van de cliënt en de mate van complexiteit bepalen welke maten nodig zijn.

Zoals voor het hele leveringstraject van een rolstoel geldt, is ook het opmeten van de cliënt een teamprestatie. Hierbij kunnen de therapeut, de cliënt en anderen uit het ondersteuningsteam van de cliënt betrokken zijn. Het is belangrijk dat de cliënt tijdens het opmeten in de gewenste zithouding zit op een stevig, vlak oppervlak, waarbij zijn/haar voeten op de grond staan of op de juiste hoogte worden ondersteund door een stevig plateau. Afhankelijk van de wensen van de cliënt moet je de maten meten zonder het lichaam in te drukken en het zachte weefsel hierbij meenemen, of wanneer de cliënt juist stevigheid vanuit de zijkanten van de rolstoel wil dan moeten de weke delen juist ingedrukt worden bij het meten van de heupbreedte/zitbreedte.

Overleg dus goed met de cliënt wat hij/zij prettig vindt.

Stevige meetinstrumenten zoals een metalen rolmaat en schuifmaat zorgen voor een hogere nauwkeurigheid.

In de onderstaande Meethulp voor rolstoelpassingen staan 14 van de meest gebruikte maten.

Download de meethulp voor rolstoelpassingen

Ga naar interessante links om een PDF van de Clinical Application Guide to Standardized Wheelchair Seating Measures of the Body and Seating Support Surfaces te downloaden.

Hierin vindt u een definitie en beschrijving van alle lineaire maten.

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.