Home / Blog / Zitten en positioneren / Waarom romppositionering?

Waarom romppositionering?

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Vorige keer schreef ik een artikel over bekkenpositionering met behulp van positioneringsgordels. Ik beschreef het nut ervan in relatie tot zitten en stabiliteit. Tevens beschreef ik de diverse mogelijkheden die JAY Positioning heeft op het gebied van bekkenpositionering. Zoals inmiddels te verwachten valt van JAY, geldt ook hier weer dat het assortiment zeer uitgebreid is en dat er eigenlijk altijd een oplossing te vinden is in het assortiment dat Sunrise Medical aanbiedt.

In dit artikel wil ik dieper ingaan op een andere vorm van positionering, namelijk romppositionering. Ook op dat gebied heeft Sunrise Medical een mooi assortiment beschikbaar met een aantal unieke vormen van ondersteuning. Zeker als het gaat om het ondersteunen of corrigeren van een asymmetrische romppositie heeft het JAY assortiment een unieke oplossing!

Zitten & Positioneren is een leerzame training die vol zit met interactie en voorbeelden uit de praktijk!

De term romppositionering

In het vorige artikel schreef ik ook al dat deze benaming een stukje vriendelijker en toegankelijker is dan de oude term die hier veel voor gebruikt werd, namelijk rompfixatie. Echter wanneer de term fixatie tegenwoordig gebruikt wordt in de revalidatiebranche, gaan de alarmbellen meteen af! Fixeren mag niet meer, vrijheidsbeperkende oplossingen zijn niet toegestaan. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties en met toestemming van diverse partijen zijn er mogelijkheden om te fixeren...
Beetje zwart/wit zoals ik het nu beschrijf, dat realiseer ik me, maar de boodschap is helder. Wij “fixeren” niet, maar “positioneren”. Klinkt vriendelijker en omvat een breder gamma aan functionele eigenschappen van het product.

Bij Sunrise Medical zijn wij gewend bij het beoordelen/bepalen van een zithouding altijd te starten bij de positie van het bekken. Dit doen wij in 2 stappen:

Stap 1

Het juiste zitkussen. Dat wil zeggen, de juiste vorm, het juiste materiaal en natuurlijk de juiste maat. Heel belangrijk binnen stap 1 is de locatie van de voeten. Waar bevinden de voeten zich? Oftewel, wat is de kniehoek? Deze bepaalt namelijk voor een zeer groot deel de positie van het bekken.

Stap 2

De romp. Wanneer (voor de betreffende cliënt) de meest ideale bekkenpositie is gerealiseerd kijken we naar de romppositie. Wat is er nodig aan rugondersteuning aan de achterkant en de zijkant. Welke vorm, welke maat, welk materiaal en welke instelbaarheid is noodzakelijk.

Echter kom je met deze 4 factoren niet altijd uit. Soms is er meer nodig, namelijk steun aan de voorkant van de romp. Dit kan te maken hebben met een bepaald patroon dat een cliënt laat zien (protractie, retractie in de schouders), maar ook door het ontbreken van rompstabiliteit.

De rolstoel in een andere wigstand zetten is iets dat geprobeerd kan worden om gebruik te maken van de zwaartekracht of een bepaald patroon te doorbreken. Dit is echter niet altijd wenselijk (denk aan activiteiten of transfers bij een te grote wighoek). Kortom; het ondersteunen van de romp aan de voorkant of het doorbreken van patronen is niet altijd haalbaar vanuit de rugleuning of door instellingen van de rolstoel. En dan komen positioneringsvesten mooi van pas!

Zitten & Positioneren is een leerzame training die vol zit met interactie en voorbeelden uit de praktijk!

Verschillende soorten positioneringsvesten

Het is goed te weten dat we bij een aantal typen positioneringsvesten verschillende mogelijkheden hebben qua materiaal. Verschillende soorten materiaal betekent namelijk verschillende eigenschappen. Binnen dit assortiment werken we met 3 soorten materiaal en onderscheiden deze door hun belangrijkste eigenschappen, namelijk dynamisch, statisch en vinyl.

Dynamische stof

Heeft als eigenschap dat het flexibel is. Het voordeel kan zijn dat het bij activiteiten dus meebeweegt, maar ook bij ongewilde bewegingen. Cliënten ondervinden ondersteuning, maar worden toch niet beperkt in hun activiteit. Om deze eigenschappen te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van neopreen.

Statische stof

Is daar natuurlijk een tegenhanger van dynamisch. Het statische materiaal is niet rekbaar en geeft de meeste ondersteuning. Dit zorgt voor de sterkste ondersteuning en dus de meest optimale ondersteuning voor de cliënt.

Vinyl

Vinyl zit daar net tussenin en heeft als eigenschap dat het minder flexibel is dan neopreen, maar als groot voordeel dat het eenvoudig is schoon te maken. Het heeft het uiterlijk van leer en dit geeft het een luxere uitstraling aan het positioneringsvest. Positioneren gaat beter dan bij de dynamische stof en net niet zo ver als het statische materiaal dat we gebruiken.

Positioneringsvest klassiek

Dit positioneringsvest zorgt voor een optimale drukverdeling en maximale stabiliteit van het bovenlichaam. Op 4 punten is dit vestje af te stellen en uiteraard is het in diverse maten verkrijgbaar. Belangrijk is dat de rugleuning (of de bovenste montage) hoog genoeg is, zodat de schouders niet naar beneden getrokken worden.

Verkrijgbaar in de volgende materialen; dynamische stof, statische stof en vinyl.

Positioneringsvest klassiek

Positioneringsvest contour

Het positioneringsvest ‘contour’ heeft een vormgeving die is geoptimaliseerd voor het vrouwelijk lichaam. Daarnaast is dit vestje ideaal voor cliënten die zo min mogelijk contact willen tussen het vest en het lichaam.

Verkrijgbaar in de volgende materialen; dynamische stof, statische stof en vinyl.

Positioneringsvest contour

Positioneringsvest met ritssluiting

Het 4-punts positioneringsvest met ritssluiting is makkelijk in gebruik wanneer er regelmatig een transfer gedaan moet worden. Door de rits is het positioneringsvest eenvoudig aan te brengen en te verwijderen. Dit vest kan aangetrokken worden zoals je een rugzak op je rug doet zonder de clips los te halen. Het enige dat hoeft te gebeuren is de rits te sluiten.

Alleen verkrijgbaar met dynamisch materiaal.

Positioneringsvest met rits

Positioneringsvest H-style met zijknopsluiting

De H-style met zijknopsluiting heeft een opening aan de voorzijde waardoor deze eenvoudig te gebruiken is tijdens transfers. Door de verstelbare riem in het midden is de aansluiting op het lichaam precies af te stellen. Ideaal wanneer deze rompondersteuning heel specifiek afgesteld moet kunnen worden.

Verkrijgbaar in de volgende materialen; dynamische stof en statische stof.

Positioneringsvest H-style met zijknopsluiting

Positioneringsvest Y-style

De Y-style is een rompondersteuning die uniek is! Dit positioneringsvest is ideaal voor mensen die een asymmetrisch patroon laten zien. Een rotatie in de romp kan perfect gecorrigeerd/ondersteund worden. De ene helft van de romp wordt ondersteund, terwijl de andere kant vrij blijft voor beweging.

Verkrijgbaar in de volgende materialen; dynamische stof en statische stof.

Positioneringsvest Y-style

Borstgordel

Deze gepolsterde borstgordel zorgt voor een beperking van de bewegingen van de romp, maar geeft nog wel vrijheid aan de schoudergordel en daarmee de bewegingsmogelijkheid van de armen.

Een mooi voorbeeld van het gebruik van een borstgordel is bij een elektrische rolstoel met sta-op functie, zoals de QUICKIE 700-UP M. Mensen met een beperkte rompstabiliteit die naar een staande positie worden gebracht zullen voorovervallen wanneer ze geen borstgordel gebruiken of afsteunen. Het gebruik van de gordel zorgt dat afsteunen niet nodig is en de cliënt dus activiteiten kan verrichten.

Gepolsterde borstgordel

Zoals je hebt kunnen zien en lezen heeft Sunrise Medical een uitgebreid assortiment aan rompondersteuningen. Naast de diverse soorten positioneringsvesten zijn ze allemaal in diverse maten verkrijgbaar en de meeste ook nog eens in diverse soorten materialen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd zijn in de vermelde producten of andere mobiliteitshulpmiddelen van Sunrise Medical zoals lichtgewicht rolstoelen, kinderrolstoelen en elektrische rolstoelen, neem dan contact op met de area managers uit jouw regio.

In een volgend artikel zal ik meer over het aanpassingsprogramma JAY Your Way vertellen dat ontworpen is om onze JAY producten indiviueel en aan de (klinische) behoeften van de cliënt aan te passen.

Erik Tobé

Erik Tobé

Bewegingstechnoloog & Industrieel Product Ontwerper

Erik werkt inmiddels 17 jaar met rolstoelen, waarvan 13 jaar bij Sunrise Medical en heeft veel praktische ervaring met het aanmeten van alle soorten hulpmiddelen. Erik wordt vaak ingeschakeld bij complexe zitproblemen.

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.