2/10/2023

Maandag 2 oktober 2023

Met trots maakt Sunrise Medical, wereldwijd marktleider in hoogwaardige mobiliteitsoplossingen, de overname bekend van Ride Designs, een gerenommeerde marktleider in premium maatwerk zitsystemen voor rolstoelgebruikers. Met deze strategische overname breidt Sunrise Medical zijn assortiment maatwerk zitoplossingen, klinische expertise en servicecapaciteit sterk uit; het vormt een perfecte aanvulling op het uitgebreide bestaande programma van handbewogen rolstoelen en elektrische mobiliteitsproducten van Sunrise Medical.

Ride Designs werd opgericht in 1998 en het hoofdkantoor is gevestigd in het Amerikaanse Denver. Het bedrijf heeft een sterke reputatie opgebouwd als een marktleider op het gebied van ontwerp en levering van gespecialiseerde zitsystemen voor rolstoelgebruikers. De afgelopen jaren heeft Ride Designs ook met succes geavanceerde 3D-printtechnologieën ontwikkeld, geïmplementeerd en geoptimaliseerd, zodat dergelijke maatwerkproducten op grote schaal kunnen worden geproduceerd.

Het bedrijf dankt zijn succes aan een aantal kernprincipes die worden gesteund door de diepgaande expertise van de oprichters, Tom Hetzel en Joe Bieganek. En de ervaring uit de orthopedietechniek (prothesen en orthesen), met onder meer de directe betrokkenheid van gebruikers via de Aspen Seating Clinic. Daarnaast profiteert het assortiment van Ride Designs van evidencebased product- en technologieontwikkeling die wordt ondersteund door brede samenwerking en onderzoek met gerenommeerde instituten en universiteiten. Dit zorgt ervoor dat de toonaangevende innovaties van het bedrijf altijd goed zijn geïntegreerd met een gebruikersgerichte benadering en wetenschappelijk onderbouwde gegevens. Het unieke marktbereik van Ride Designs, via uitgebreid klinisch onderwijs en de certificering van competente clinici en leveranciers op het gebied van complexe revalidatietechniek, laat ook zien dat Ride Designs zich voortdurend inzet voor klinisch gedifferentieerde oplossingen die aansluiten bij een gepersonaliseerde service aan klanten.

Thomas Babacan, President en CEO van Sunrise Medical:

“We zijn heel blij dat Ride Designs bij de Sunrise Medical-familie komt. We zijn ervan overtuigd dat deze overname van strategisch belang is en dat beide partijen hiervan zullen profiteren. Door de krachten te bundelen met Ride Designs voegen we een lijn van hoogwaardige maatwerk zitoplossingen toe aan ons assortiment zit- en positioneringsproducten, vergelijkbaar met RGK voor de handbewogen rolstoelen en Magic voor de elektrische rolstoelen. Met de overname kunnen we niet alleen beter inspelen op het brede spectrum van zit- en positioneringseisen van rolstoelgebruikers wereldwijd; de Sunrise Medical Groep profiteert ook van waardevolle klinische expertise en geavanceerde 3D-printtechnologieen en -competenties. Samen met het ervaren managementteam en de hooggekwalificeerde medewerkers van Ride Designs beschikt Sunrise Medical nu over een nog sterker productassortiment en meer klinische kennis en operationele competenties om elke rolstoelgebruiker de beste zitoplossing te bieden. Daarmee kunnen we de mobiliteit van gebruikers optimaliseren wat betreft klinische functionaliteit, comfort, zithouding en huidintegriteit.”

Tom Hetzel, CEO en medeoprichter van Ride Designs, reageert:

“We vinden het geweldig om onderdeel te worden van de Sunrise Medical Group. Ride Designs heeft zich altijd ingezet om rolstoelgebruikers de best mogelijke oplossing te bieden om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Dit sluit perfect aan bij de missie van Sunrise Medical: ‘improving people’s lives’.”

En hij vult aan:

“Ride Designs en de Aspen Seating Clinic zijn al jaren pioniers op het gebied van gespecialiseerde zitoplossingen. We zijn vooral trots op onze productiemogelijkheden met de nieuwste 3D-printtechnologie. We doen er alles aan om onze geavanceerde, klinisch gedifferentieerde oplossingen voor zoveel mogelijk gebruikers toegankelijk te maken. De kwaliteiten van beide bedrijven vullen elkaar goed aan. Het uitgebreide assortiment mobiliteitsproducten, het wereldwijde verkoopnetwerk, de bedrijfsmiddelen en de infrastructuur van Sunrise Medical zullen het mondiale bereik en de expansie van Ride Designs enorm versnellen. We willen compromisloze oplossingen bieden voor huid- en houdingsproblemen en we zijn ervan overtuigd dat Sunrise Medical de beste partner is om deze missie te realiseren.”

Sunrise Medical heeft een sterk trackrecord als het gaat om fusies en overnames – een belangrijke pijler in de strategie van het bedrijf. En dit wordt met de overname van Ride Designs verder versterkt. Recente succesvolle strategische overnames waren onder meer de overname van The Helping Hand Company, een in het VK-gevestigd bedrijf dat is gespecialiseerd in anti-decubitus- en kinderproducten en NOW Technologies, een technologisch onderzoeks- en ontwikkelbedrijf met hoofdkantoor in Boedapest dat zich richt op digitale en software-innovaties voor bedieningssystemen voor rolstoelen. In 2020 heeft Sunrise Medical ook James Leckey Design overgenomen, samen met de dochterondernemingen Firefly Friends en Vida Global, een wereldwijde marktleider in specialistische therapeutische hulpmiddelen voor kinderen, en Oracing, een Spaanse ontwikkelaar en producent van innovatieve made-to-measure sportrolstoelen en e-mobiliteitsproducten. Met de overname van Ride Designs willen Sunrise Medical en Ride Designs de wereld van maatwerk zitoplossingen radicaal veranderen en rolstoelgebruikers nog meer mogelijkheden bieden om alles uit het leven te halen.

Kijk voor meer informatie op www.sunrisemedical.nl.

Meer informatie: marketing@sunrisemedical.nl.

Over Ride Designs: Ride Design zet zich in om het leven van mensen te verbeteren en ontwikkelt zitsystemen voor rolstoelen die zorgen voor bescherming van de huid, verhoogde mobiliteit, een verbeterde functie en optimalisatie van de zithouding. In het hoofdkantoor van Ride Designs in Denver, Colorado bevindt zich ook de Aspen Seating Clinic - de plek waar atleten en paralympische sporters van wereldklasse en bekende rolstoelgebruikers naartoe komen voor zitoplossingen. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1998 heeft Ride Design zijn activiteiten sterk uitgebreid, in Noord-Amerika en daarbuiten.

Over Sunrise Medical: Ook Sunrise Medical zet zich in om het leven van mensen te verbeteren en is een marktleider op het gebied van innovatie, ontwerp, productie en distributie van hoogwaardige mobiliteitshulpmiddelen en -oplossingen. De belangrijkste producten worden in meer dan 130 landen onder 17 eigen merken verkocht en omvatten handbewogen en elektrische rolstoelen, rolstoelaandrijvingen en -ondersteuningen, scootmobielen, zit- en positioneringssystemen en ADL-hulpmiddelen. Sunrise Medical is actief in 23 landen en heeft wereldwijd meer dan 2.600 medewerkers. Het hoofdkantoor van de groep is gevestigd in Malsch, Duitsland.