Home / Blog / Mobiliteitshulpmiddelen / Een loopoplossing voor mensen met een bewegingsstoornis

Een loopoplossing voor mensen met een bewegingsstoornis

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve, neurodegeneratieve aandoening. Door een verstoring van de neurotransmitter-balans (signaalstoffen) in de basale ganglia verandert de manier waarop iemand beweegt, wat zich uit in verschillende bewegingsstoornissen.

Kenmerkende symptomen van Parkinson zijn onder meer:

 • stijfheid van de spieren (rigiditeit)
 • bewegingsstoornissen (akinesie, hypokinesie en bradykinesie)
 • ongecontroleerd trillen (tremor)
 • voorovergebogen houding

Deze symptomen tasten het evenwicht en de motoriek aan. Andere symptomen die kunnen optreden, zijn:

 • spraak- en slikproblemen
 • verstoring van de bloeddruk
 • obstipatie
 • slaapproblemen
 • mentale problemen, zoals depressie en dementie.

Deze kenmerken zie je vooral bij mensen met Parkinson bij wie houdingsinstabiliteit en stijfheid van de spieren zorgen voor een verminderd evenwicht en vermoeidheid. Vaak zijn mensen hierdoor minder actief en hebben ze minder contact met hun familie en vrienden. Hierdoor wordt hun sociale netwerk kleiner, juist op een moment dat ze dit het hardst nodig hebben. 

Om de klinische progressie van motorische beperkingen te vertragen, is het essentieel dat iemand veilig blijft bewegen.

“Veilig blijven bewegen is essentieel om de klinische progressie van motorische beperkingen te vertragen.”

Vaak wordt bij de aanpak van deze klachten een rollator voorgeschreven voor valpreventie en ter voorkoming van secondaire effecten van een gevorderde leeftijd, inactiviteit of eerdere valincidenten. Een rollator is licht, weegt vaak minder dan 8 kg en is opvouwbaar, waardoor het hulpmiddel makkelijk kan worden opgeborgen. De 20 cm grote wielen bieden de gebruiker meer ondersteuning, voor een beter evenwicht. En dankzij de handremmen heeft de cliënt controle en kan er veilig worden gelopen.

De meeste rollators hebben een zitting, zodat men onderweg kan uitrusten. Ook zit er vaak een boodschappenmand op, waardoor de cliënt makkelijk persoonlijke items kan meenemen. Een gewone rollator biedt algemene ondersteuning voor evenwichtsproblemen. De Gemino 30 Parkinson speelt specifiek in op parkinsonistische motorische klachten, waardoor mensen veilig en met vertrouwen kunnen lopen. 

Laserfunctie

Bij akinesie, ook wel ‘freezing’ of ‘bevriezing’ genoemd, heeft iemand vaak moeite om met een gerichte beweging te starten of deze af te maken. De Gemino 30 Parkinson rollator heeft een ingebouwde laserfunctie die het makkelijker maakt om over een bevriezing heen te stappen en een gelijkmatig looptempo bevordert.

De transparante laserlijn biedt een richtpunt voor een langere en grotere staplengte om akinesie tegen te gaan, een loopblokkade te overwinnen en ervoor te zorgen dat de cliënt verder loopt. Visualisatie van de laserlijn kan worden geactiveerd via een knop op de remhendel.

De laserlijn op de Gemino 30 Parkinson zorgt ervoor dat 'bevriezing' tijdens het lopen wordt opgeheven.

Vertraagrem en omgekeerd remsysteem

Hypokinesie kan zich uiten in snelle bewegingen en/of schuifelend lopen. Hierbij merkt de cliënt vaak dat die met snellere, kleinere pasjes gaat lopen en de voeten niet goed optilt, waardoor de cliënt makkelijker kan struikelen. Naarmate de ziekte vordert, kan dit ertoe leiden dat iemand vaker valt!

Een standaard rollator die niet specifiek is ontwikkeld voor dergelijke evenwichtsproblemen, kan ‘wegrijden’ van de cliënt, waardoor iemand grote kans heeft om (bijna) te vallen.

De vertraagrem op de Gemino 30 Parkinson rollator zorgt ervoor dat de cliënt dicht achter de rollator blijft lopen. En biedt zowel bescherming bij hypokinesie als op hellingen (omlaag lopen). De instelbare weerstand zorgt voor een gelijkmatig looptempo, in huis en als iemand op pad gaat.

Door het omgekeerde remsysteem stopt de rollator onmiddellijk wanneer de hendels worden losgelaten. Dit verhoogt de veiligheid bij bevriezing. Bij een mogelijk gebrek aan evenwicht kan de rollator niet wegrijden, maar biedt ondersteuning wanneer de cliënt die het hardst nodig heeft.

De Gemino 30 Parkinson is voorzien van een vertraagrem die extra weerstand biedt en helpt bij een gelijkmatig looptempo.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is deze lichtgewicht rollator met zijn functionele opties ideaal voor mensen met een bewegingsstoornis, zoals de ziekte van Parkinson. Bezoek daarom onze productpagina van de Gemino 30 Parkinson voor meer specifieke informatie en bekijk ook zeker onze instructievideo's van onze Gemino rollators op onze website.

Clinical Support Information Citations

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517533/
 2. (cf. "Guide to Physiotherapy for Parkinson's Disease" https://www.kssg.ch/system/files/media_document/2020-05/Leitfaden%20Parkinson.pdf).
 3. https://movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/mds.27461
 4. https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5
 5. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207454.2016.1275617
 6. http://www.ergod.org/download/Guideline%20Parkinsons%20disease.pdf

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.